Malin om sin bok Egil, sin nya bok och vad man kan göra med en orgel!

Jag vill med glädje tacka Malin Hedström, författare på Pärlan, som idag gästbloggar på Bokpärlan. Malin driver också Hedström Ord och Ton och har en egen blogg och hemsida. Den kommer du till HÄR!

Malin porträtt

Hej!
I höstas debuterade jag som barnboksförfattare med boken Egil, Orgeln och Hullerombullertanterna. Idén till boken fick jag när jag och min make Sven (som är kantor) bjöd in vår son Ellioths klass (som då gick i årskurs ett) att komma och hälsa på i kyrkan under skoltid, för att de skulle få se och prova spela på orgeln. Det var ett mycket uppskattat besök av barn och fröknar vill jag lova!
Jag välkomnade barnen när de kom in i kyrkan och allting kändes så andaktsfullt. Sven satt vid läktarorgeln och spelade lite svagt på sången Vi sätter oss i ringen. Barnen var så förvantsfulla och fröknarna hade med en blomma till oss som tack för inbjudan. Jag och Sven hade ställt ut stolar i en ring framme i koret och alla barn fick komma och sätta sig där. Jag presenterade mig som Ellioths mamma och barnen fick säga sina namn. När de gjort det sa jag till “Orton” som satt bredvid mig, att han skulle presentera sig (Orton är en liten docka, från Living Puppets, som fått sitt namn från ordet orgelton). Men han var inte där! Så då fick barnen hjälpa till att ropa på honom! Jag hittade honom upp i predikstolen, och vid det här laget var barnen väldigt nyfikna på vem Orton var. När han kikade fram bakom Bibeln där uppe och ropade hej blev barnen mycket förtjusta. Sen fick de hälsa på honom och han berättade att han bodde under pedalerna i läktarorgeln. Programmet jag hade skrivit till besöket gick ut på att barnen skulle få höra att man kan förmedla olika känslolägen med orgeln: glädje, sorg, konstigt, läskigt och POP förstås!

Jag och Orton berättade en liten saga om orgelns historia om just vår kyrka med inslag av orgelmusik på dessa olika känslolägen. Det var allt ifrån J. Lejons Bön till Snickarboa. Ni må tro att barnen tjöt av glädje när Sven satte igång och spelade Eric Saades Popular. Det blev en hel del sång och bus med Orton. Några trodde att kororgeln hade något med kor att göra så då fick jag berätta att det inte var så, men Orton han skrattade och sa det visst fanns kor i kororgeln!

Sen blev vi ett sjungande tåg som gick upp till läktarorgeln där ALLA fick prova att spela på orgeln, bläddra i psalmböcker och önska låtar. Hela besöket avslutades med saft och bullar som min mamma hade bakat. Fröknarna var så tacksamma och ingen av barnen ville gå tillbaka till skolan. Ett barn frågade om de inte kunde ha mattelektion i kyrkan.

EgilOmslagFramSV5 (483x640)     (Malin och Annas bok om Egil som kom ut i november förra året.)

 
Det blev så lyckat, så bra och underbart! När jag såg hur man kan vara tillsammans i kyrkan med barnen i fokus, då blev det inget bråk eller tjat. Ni vet, “man måste sitta still principen” den struntade jag då rakt i!

Jag minns, när jag hörde att barnen stod utanför kyrkporten och var på väg in kyrkan, att jag tänkte “Käre Jesus, nu kommer de! Nu kommer barnen!” Och jag blev alldeles varm i hela kroppen.

Jag tackar Gud för att jag och Sven fick ge dessa barn denna stund i kyrkan. Och jag hoppas och tror att de bär med sig ett positivt och roligt minne för livet.
Ur denna glädje tillsammans med barn och orgelmusik föddes idén till att skriva en barnbok om orgeln och barn. Givetvis har jag fått mycket av inspirationen till Egil, Orgeln och Hullerombullertanterna från vår yngsta son Ellioth som är intresserad av orgelmusik och också från min make Sven som är kantor. Men, det var den lekfulla stämningen tillsammans med barnen och orgeln den där dagen för några år sedan som bidrog till att boken faktiskt kom till! Jesus säger: ”Låt barnen komma till mig”. Och när vi låter barnen få komma nära Jesus då blir det så här bra! Jag menar, det resulterade ju i både ett härligt minne för barnen och i Egil, Orgeln och Hullerombullertanterna!
Anna Andersson som illustrerat de helt fantastiska och roliga bilderna till boken tog faktiskt orgellektioner i kyrkan hos organisten när Pärlan frågade om hon ville illustrera boken. Jag och Anna kände inte varandra men Egil, Orgeln och Hullerombullertanterna bidrog också till att jag fick en vän, en riktig vän som jag längtat efter väldigt, väldigt länge. Den vänskapen resulterade i ytterligare en text som jag skrivit: Lilla jag går till Gud som handlar om Lilla jag som ska be Gud om något väldigt viktigt. Anna har illustrerat de underbara och lite skämtsamma bilderna i boken. Men det är en helt annan historia och kanske återkommer jag och Anna och berättar mer om det!

Hälsningar från Malin Hedström

LillajagOmslag

(Lilla jag går till Gud är just nu på tryckeriet och släpps i slutet av april!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s